Advokatska kancelarija Vila Nermin: Tužilaštvo BiH zatražilo strožije mjere zabrane Atifu Dudakoviću i drugima, advokati negoduju

Na ročištu povodom prijedloga Tužilaštva Bosne i Hercegovine za produženje postojećih, te određivanje novih mjera zabrane generalu Atifu Dudakoviću i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa ARBiH, tužiteljica Vedrana Mijović tražila je od Suda da se, nakon što je potvrđena optužnica, Dudakoviću i ostalima produže ranije izrečene mjere zabrane sastajanja s određenim osoba, zabrani kontakt sa svjedocima, te zabrani približavanje svjedocima na 100 metara, kao da im se zabrani kontakt s medijima i javna obraćanja u kojima se spominje slučaj.

 

Osim toga, Tužilaštvo je tražilo i da se Dudakoviću i ostalima odredi zabrana napuštanja mjesta boravišta i putovanja u inostranstvo, kao i to da im se oduzmu putne isprave, te da im se uvede obaveza da se dva puta sedmično javljaju u nadležnu policijsku stanicu.

 

Mijović je obrazlažući prijedlog kazala da je proztiv optuženih potvrđena optužnica za teška krivična djela za koje je zaprijećena kazna dugotrajnog zatvora zbog ćega bi, kako je navela, mogli pokušati pobjeći van granica BiH i na taj način izbjeći odgovornost.

 

Odbrane svih 17 optuženih su se usprotivile ovim prijedlozima Tužilaštva, traživši da se oni odbiju u cijelosti kao neosnovani i neopravdani. Naveli su da neki od optuženih godinama rade u inostranstvu, pa su se i pored toga sami javljali istražnim organima, te se odazivaju redovno na ročišta. Kazali su da samo prisustvo optuženih u sudnici govori u prilog tome da niko od njih ne izbjegava proces, naprotiv, da su i sami jako zainteresirani da kroz ovaj proces dokažu da nisu krivi.

 

Tužiteljica Mijović je u odgovoru Tužilaštva na izlaganje advokata, između ostalog, nabrojala zanimanja optuženih, kazavši kako se „tim poslovima mogu baviti i u mjestu prebivališta.“

 

Advokat Crnalić je poručio tužiteljici da je „istina tragično drugačija, te da ovi ljudi, nažalost, ne mogu raditi ni u ovoj zemlji, zbog ćega idu trbuhom za kruhom“, dok je advokat Nermin Vila, koji zastupa optuženog Sanela Šabića, koji radi kao vozač u inostranstvu, poručio tužiteljici „neka im ona nađe posao, a oni se onda neće protiviti prijedlogu.“

Reportaža : Vila Nermin povodom naredbe o nesprovođenju istrage

Zadovoljstvo nam je da nakon pet godina od poziva g. Mehmedoviću da se sasluša u svojstvu svjedoka u predmetu protiv g. Gorana Zubca, i lišenja slobode  koje je uslijedilo samo par dana poslije, nakon šest obračanja Državnom Tužilaštvu, nakon pet godina aktivne odbrane kojom smo na svaki potez tužilaštva reagovali, konačno obavješteni da je protiv našeg klijenta državno tužilaštvo donijelo naredbu o nesprovođenju istrage u krivičnom predmetu zbog krivičnog djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, jer dokaza jednostavno nema. U proteklih pet godina naš klijent je trpio ogromnu političku i privatnu štetu i mi kao branioci g. Mehmedoviće željno iščekujemo objašnjenje od Tužilaštva BiH, zašto je ovaj postupak morao ovoliko da traje kad je od samog početka ovakav ishod bio neupitan.

Obustavljena istraga protiv Mehmedovića za ratne zločine u Tešnju

Kako je novinarima kazao Mehmedović, istraga je obustavljena zbog nedostatka dokaza

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović održao je danas konferenciju za medije, na kojoj je novinare obavijestio kako je dobio odluku Tužilaštva BiH da je obustavljena istraga vođena protiv njega za ratne zločine.

Kako je kazao Mehmedović, istraga je obustavljena zbog nedostatka dokaza.

Protiv Mehmedovića je godinama vođena istraga za zločine počinjene tokom rata u Tešnju. Istraga je otvorena 2005. godine, a Mehmedović je 2013. jedno vrijeme proveo i u pritvoru.

Prema Mehmedovićevim riječima, ovom odlukom je dobijena još jedna pravna bitka koja se vodila o karakteru odbrane BiH. U toku cijelog ovog procesa, kako je istakao, nikada nije izgubio iz vida činjenicu da se u ovom slučaju ne radi samo o njemu lično, nego i o odbrani Tešnja i države BiH u cjelini. Upravo zbog toga je i odlučio da se danas obrati javnosti i saopći činjenicu da Tužilaštvo BiH nije našlo nijedan dokaz kojim bi potkrijepilo tvrdnje o navodnim ratnim zločinima počinjenim u Tešnju u toku agresije na BiH, te da je zbog toga i obustavljena istraga protiv njega.

– Utrkivali su se razni karakteri ko će više ružnih i nečasnih epiteta izreći o meni, o braniteljima i o karakteru naše borbe za slobodu. Smjenjivali su se događaji jedan za drugim. 2005. godine podnesena je prijava protiv mene za navodne ratne zločine u Tešnju. Utrkivali su se razni galijaševići, sinanovići, sejdići, ahmići, alići, kapetanovići, miloševići, berbići…, ko će veću gadost plasirati na raznim medijskim pokroviteljima gebelsovske propagande o meni i mojoj ratnoj prošlosti, a protiv BiH – istakao je Mehmedović.

Posebno je naglasio kako sada, nakon što je sve okončano, može reči da njegova prošlost, na koju je izuzetno ponosan, nije ničim ukaljana.

Podsjetio je i kako se sa njim povezivao i pronalazak granata u Kaloševiću i na lokalitetu Crni Vrh, kako su preoravani različiti lokaliteti u Tešnju, kako su se pojavljivali različiti video klipovi, a sve s ciljem kako bi se isfabrikovali dokazi protiv njega, ali i protiv karaktera odbrane Tešnja i BiH. Čak su, kako je napomenuo, pojedinci plaćani kako bi lažno svjedočili protiv njega.

– Danas zaboravljani direktor SIPA-e Goran Zubac uživa političku zaštitu svog pokrovitelja Milorada Dodika. Mario Kapetanović, Dženana Omerhodžić, Faruk Berbić, Dalibor Milošević, Čerkez, Blažić i drugi dobili su unapređenja, značke, činove…, na osnovu tog slučaja. Da li se radi o profesionalizmu ili o zloupotrebi ovlaštenja odlučit će sud – izjavio je Mehmedović.

Nakon svega, dodao je Mehmedović, potrebno je imati u vidu nekoliko stvari, a najvažnije je da je odbrana BiH na području Tešnja bila časna i poštena i imala je stratešku važnost za cijelu zemlju. Memorandum SANU 2, koji ima za cilj promijeniti sliku rata u BiH neće uspjeti.

– Moram priznati da sam bio iznenađen žestinom unutrašnje podrške iz Tešnja, grupne i pojedinačne, ovakvim nastojanjima, onih koji pokušavaju da mijenjaju istinu o karakteru rata u BiH i koji pokušavaju da ruše stubove odbrane BiH. Priznajem i to da sam očekivao upravi obrnuto, odnosno da sam očekivao žestok otpor lokalne sredine spram ovih pokušaja. Ipak, velika podrška Bosanaca i Hercegovaca, istinskih patriota BiH nije izostala – dodao je Mehmedović.

Ovo je pobjeda institucija BiH, a politički centri moći su institucionalno pobijeđeni i onemogućeni u svojim nastojanjima da promijene sliku o odbrani BiH, istakao je Mehmedović. Dodao je i kako bi svi oni koji su zloupitrijebeili svoje ovlasti u ovom slučaju trebali i odgovarati pred zakonom, a da li će on pokrenuti tužbe protiv nekih osoba odlučit će nakon konsultacija sa svojim advokatom.

Inače, njegov advokat Nermin Vila, koji se također obratio medijima, je istakao kako je Mehmedović, u trenutku kada uhapšen 2013. godine, 

krenuo da da izjavu u svojstvu svjedoka. Tada se dogodila rijetka situacija, kako je kazao Vila, da policija uhapsi nekoga bez naloga Tužilaštva, a Mehmedović je od svjedoka postao osumnjičeni.

 

 

 

– Onog momenta kad je Šemsudin Mehmedović dobio zakonit postupak, na kojem je insistirao svo vrijeme, on je taj postupak i okončao. Na kraju se cijela inkriminacija protiv njega svela na to da je nekog mrko pogledao i da se u jednoj zgradi, na hodniku, ramenom očešao o nekoga. On je u toku istrage odgovorio na svaku tvrdnju koja mu je predočena, a koja se ticala te regije – kazao je Vila.

Napomenuo je kako je Mehmedović u toku cijelog procesa istrajavao na tome da se u ovom slulaju ne radi samo o njmu lično, nego i o karakteru odbrane Tešnja i cijele BiH.

(Izvor:  Faktor)

Nova dva osumnjičena u predmetu Dudaković i drugi. Tužilaštvo zatražilo mjere zabrane.

Državno tužilaštvo predložilo je mjere zabrane za Sanela Šabića i Edina Domazeta, pojasnivši da se oni sumnjiče zajedno sa bivšem komandantom Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atifom Dudakovićem za zločine nad srpskim stanovništvom počinjene na području Bosanske krajine.

Tužiteljica Marijana Čobović je pojasnila da Tužilaštvo BiH nastavlja istragu protiv Dudakovića i drugih osoba, među kojima se nalaze i osumnjičeni Šabić i Domazet, piše Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Ona je predložila da Sud BiH odredi mjere zabrane sastajanja sa određenim osoba, odnosno da se Šabiću i Domazetu zabrani kontaktiranje sa oficirima i vojnicima koji su na bilo koji način bili uključeni u akciju „Sana ‘95“ na području Bosanske Krupe, Ključa, Bosanskog Petrovca i Sanskog Mosta. Također je zatraženo i da im se zabrani kontaktiranje sa predstavnicima medija.

„Osumnjičeni su itekako motivisani da utiču na svjedoke. Iskazi svjedoka su upravo ono što inkriminiše osumnjičene“, rekla je Čobović.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Dudakovića sa Ekremom Dedićem, Ibrahimom Šiljdedićem, Safetom Salihagićem, Adisom Zjakićem, Redžepom Zgojićem, Samirom Solakovićem, Fatmirom Muratovićem, Muharemom Aleševićem, Huseinom Balagićem, Ejubom Korjenićem, Ibrahimom Nadarevićem i Saidom Mujićem za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Bosanske krajine.

Dudaković se sumnjiči i za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom na području Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (APZB).

Sva trinaestorica su uhapšeni po nalogu Tužilaštva BiH u petak, 27. aprila. Sud BiH je 29. aprila odbio prijedlog Tužilaštva BiH da osumnjičenima odredi jednomjesečni pritvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli uticati na svjedoke, te im je izrekao mjere zabrane.

Odbrana Šabića je zatražila da Sud BiH odbije ovaj prijedlog.

„Obzirom na tok istrage moglo se već izvući i predložiti osobe s kojima on ne bi trebao kontaktirati“, rekao je Šabićev advokat Nermin Vila, dodavši da smatra kako ovaj prijedlog nije jasan, ni precizan.

Domazetov advokat Damir Alagić također se usprotivio prijedlogu Tužilaštva, kazavši da će njegovom branjeniku onda biti zabranjeno kontaktirati, između ostalih, i sa suprugom.

„Tvrdim da ovo što se stavlja na teret mom branjeniku je suprotno dokazima koje je dostavilo Tužilaštvo“, naveo je Alagić.

Odluku o mjerama Šabiću i Domazetu Sud BiH će donijeti naknadno.

Predmet “Atif Dudaković i drugi”: Zatražene mjere zabrane za Sanela Šabića i Edina Domazeta

U Sudu BiH danas je održano ročište o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane za Sanela Šabića i Edina Domazeta, osumnjičene za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, u predmetu “Atif Dudaković i drugi”. 

Tužilaštvo je zatražilo zabranu sastajanja s oficirima i vojnicima koji su na bilo koji način bili uključeni u operaciju ‘Sana 95’, kao i zabranu kontakta s medijima.

Tužilaštvo je, obrazlažući prijedloge, između ostalog, navelo da su osumnjičeni motivirani da utječu na svjedoke, jer su njihovi iskazi ono što osumnjičene inkriminira, te se predlaže mjera zabrane kako bi istragu mogli privesti kraju.

Nermin Vila, advokat Sanela Šabića, istakao je da istraga traje deceniju i da je u tih deset godina jedan svjedok pomenuo njegovog branjenika. Kazao je i da je predložena mjera zabrane neodređena i obuhvata desetine hiljada ljudi.

– Moj branjenik ima dva brata koja su bila pripadnici Centra službi bezbjednosti na području Bihaća. Može li susret s bratom dovesti mog branjenika u težu poziciju? – rekao je Vila Nermin. Dodao je da niti znaju niti hoće da znaju ko je zaštićeni svjedok, niti hoće da utječu.

Damir Alagić, advokat Edina Domazeta, kazao je da sve što se stavlja na teret njegovom branjeniku ne odgovara istini. Komentirajući predloženu mjeru zabrane, istakao je da bi Domazetu bilo zabranjeno da kontaktira sa suprugom, ide u džamiju, doktoru, da ne može izaći iz kuće radi širokog stava Tužilaštva.

– Nema uvjeta ni za jednu mjeru – dodao je Alagić.

Sam Domazet je kazao da će se javiti u svako doba te da mu je u interesu da se ovo završi.

Odluka Suda o prijedlogu Tužilaštva bit će donesena u što kraćem roku.

Advokatska kancelarija Vila Nermin :Poništena dozvola slovenačkom “Turboinštitutu” za izgradnju hidroektrana u Konjicu

Kantonalni sud u Sarajevu poništio je ekološku dozvolu Federalnog ministarstva za turizam i okoliš, dodijeljenu slovenačkom investitoru “Turboinštitut” za izgradnju hidroelektrana na rijeci Ljutoj u općini Konjic, izvijestila je Federalna televizija.

Pravna borba ekoloških aktivista zastupanih o advokatskoj kancelariji Vila Nermin u ovom predmetu trajala je više od tri godine.

– Brane više od 30 metara ne mogu biti male, odnosno minihidroelektrane – kako je projektom predstavljeno. Potapanje kanjona znači definitivno uništavanje kanjona – rekao je ekološki aktivist Kenan Muftić.

Izdavanje dozvole pratile su brojne nelogičnosti. Slovenački investitor nakon dobijanja koncesionog prava za gradnju mijenja projekt. Umjesto minihidroelektrana planira izgradnju tri hidroelektrane. Upkos promjeni dobija ekološku dozvolu Federalnog ministarstva za turizam i okoliš. To je urađeno pet mjeseci mimo zakonskog roka, bez kvalitetne studije o utjecaju na okolinu, javne rasprave i dozvole lokalnog stanovništva, stoji, između ostalog, u presudi.

Sada je presuda korektiv koji jasno precizira, pojasnio je advokat ekoloških aktivista Nermin Vila.

– Potrebno je da se napravi izuzetno kvalitetna javna rasprava sa svim zainteresovanim udruženjima i pojedincima, te da se da dovoljno vremena da se izjasne i da se njihov stav čuje – dodao je Nermin Vila.

Iako je presuda prošla neopaženo, dobar je povod za opomenu svim drugim investitorima koji planiraju slične projekte u BiH. Opomena je i za državu, jer otvara i pitanje nepostojanja strategije za energetsku efikasnost na državnom nivou. Entiteske strategije postoje, ali Evropa od BiH traži razgovor s jednom adresom. Da je imamo, lokalno stanovništvo više bi se pitalo o energetskim projektima u svojoj zajednici, smatraju stručnjaci.

 

Advokat Nermin Vila Presuda protiv J.P. B&H Airlines

Općinski sud u Sarajevu donio je prvostepenu presudu u korist Ajle Mutapčić protiv J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo utvrdivši da je ova javna institucija izvršila diskriminaciju „na način što je zaposlila veći broj bivših zaposlenika JP B&H Airlinesa po osnovu Ugovora na neodređeno vrijeme bez prethodne konkursne procedure“ – navodi se presudi.
Presudom suda, Međunarodni aerodrom Sarajevo morat će da poništi Ugovore o radu zaključene sa bivšim zaposlenicima B&H Airlinesa i raspisati konkurs za prijem u radni odnos.
Drugostepena presuda u slučaju Ajle Mutapčić očekuje se do kraja godine kaže njen advokat Nermin Vila, nakon koje će mnoge stvari biti jasnije, kao i potencijalna odgovornost Vlade Federacije i premijera Novalića.

Advokatska kancelarija Vila Nermin: Povećava se broj razvoda: Najčešći uzrok ekonomska situacija

Brak je institucija i najviši stepen kojim se kruniše ljubavna veza dvoje ljudi. Prije je predstavljao nešto sveto i važno za očuvanje porodice. Danas se shvata olako. Dok broj sklopljenih brakova u BiH opada povećava se broj razvoda.

Prema podacima Agencije za statisiku BiH broj sklopljenih brakova u našoj zemlji u periodu od 2005. do 2014. godine je u opadanju.

2007. godine smo imali najviše sklopljenih brakova – 23.494, dok je najmanje brakova sklopljeno u 2013. godini – 17.623. U istom periodu povećao se broj razvoda. Najmanje razvoda bilo je 2013. godine – 1.369, a najviše u 2014. – 2.686. Za razvode se odlučuju i mladi i stari.

“Imamo bračni par koji ima 19 godina, taj brak je mogao trajati maksimalno pola godine ili godinu i vidim da su najavili sporazumni razvod. Da li je tu već mladost ludost uletila ili da su neke stvari uvidjeli. Imamo i situaciju razvoda nakon 40 godina braka, imamo situaciju gdje utvrđujemo bračnu stečevinu ljudi gdje supružnici imaju preko 80 godina tako da nažalost niti jedno stvarno nema pravila niti maltene ima istih uzroka”, rekao je advokat Nermin Vila.

Najčešći uzroci razvoda su teška materijalna situacija. Siromaštvo stvara uslove da ljudi brzo gube povjerenje jedni u druge. U trenucima kada svojoj porodici ne možete osigurati standardne uvjete za život, dolazi do nervoze i svađa.

 

Pritvoreni iz afere “Bosnalijek” angažirali najpoznatije bh. advokate da ih zastupaju

Na ročištu u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) danas je pred sudijom za prethodni postupak razmatran prijedlog Tužiteljstva Kantona Sarajevo za određivanje mjere pritvora osumnjičenima u “slučaju Bosnalijek” – Edinu Arslanagiću, Šefiku Handžiću, Hasanu Šepi, Amaru Arslanagiću, Bojanu Kebi, Samiru Telibećireviću, Aidi Selvić, Izetu Arslanagiću i Jasminu Šepi.

Osumnjičeni se terete da su kao organizirana grupa i uposlenici firme „Bosnalijek“ dd Sarajevo, „Brštanica“ doo Sarajevo i „Carpe Diem“ Sarajevo od 2002. do 2012. godine počinili više krivičnih djela, te na taj način oštetili Bosnalijek dd Sarajevo, Budžet Federacije BiH i Budžet KS-a za milionske iznose u novcu.

Prijedlog za određivanje pritvora obrazložili su tužitelji Kantonalnog tužiteljstva Sead Kreštalica, Sanin Bogunić i Sabina Sarajlija, fokusirajući se na osnov za određivanje pritvora, odnosno osnovanu sumnju u ovom slučaju te zakonske razloge.

Naveli su da se osumnjičeni dovode u vezu s 15 krivičnopravnih radnji kojima se terete za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, porezna utaja, krivotvorenje službene isprave i sklapanje štetnog ugovora.

Podsjetili su na “sumnjive poslove”, štetne i fiktivne ugovore te “napuhane fakture” bez odgovarajuće knjigovodstvene dokumentacije, odnosno načine na koji je, navodno, ostvarivana protuzakonita novčana korist.

Naveli su, također, da svoje tvrdnje temelje na objektivnim materijalnim dokazima, odnosno dokumentima i nalazima vještaka, koji svjedoče o kršenju računovodstvenih standarda.

Ukazali su i na činjenicu da je jedan od osumnjičenih (Amar Arslanagić) ranije osuđen za pronevjeru, te da, budući da on posjeduje i američko državljanstvo, postoji opasnost od njegovog bjekstva, a da su osumnjičeni Edin Arslanagić i Bojan Kebo, zasad, izvan zemlje te da je za njima raspisana potraga.

Tužitelji i su u vezi s potonjim, zatražili da Sud izda naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za njima dvojicom, te naveli da postoji bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, uništiti dokaze, ponoviti krivično djelo, odnosno narušiti javni red i mir.

Izabrani advokati optuženih – Edina Rešidović, Senka Nožica, Vasvija Vidović, Nermin Vila, Senad Kreho, Midhat Kočo, Nedim Dobojlić, ustvrdili, su, međutim, da je prijedlog za određivanje pritvora u ovom slučaju apstrakno postavljen, te da nije argumentiran konkretnim dokazima.

Pozvali su se na presude Suda za ljudska prava, navodeći da je određenim tvrdnjama Tužiteljstvo prekršilo presumpciju (pretpostavku) nevinosti.

Također, prigovorili su u pogledu (ne)postojanja osnovane sumnje, te nepreciznosti u opisima krivičnopravnih radnji koje se njihovim klijentima stvaljaju na teret, navodeći da iz dokaza ne proistječu zaključci i ocjene na kojima Tužiteljstvo insistira.

Usprotivili su se, istovremeno, spominjanju ranije presude Amaru Arslanagiću i njenom dovođenju u kontekst s ostalim osumnjičenima, te ustvrdili da su tužitelji mogli kontaktirati Edina Arslanagića koji se nalazi u privatnoj posjeti u SAD-u.

Usto su zatražili da se njihovim klijentima ne odredi mjera pritvora, odnosno da im se odrede mjere zabrane, a da se prijedlog Kantonalnog tužiteljstva odbije.

Odluka u vezi s razmatranim prijedlogom bit će donesena naknadno, a kako Fena nezvanično doznaje, ta bi odluka trebala biti donesena večeras.

Advokatska kancelarija Vila Nermin: Od CIK-a za plate traži 36.000 KM

Centralna izborna komisija (CIK) BiH moraće, zbog nezakonite smjene, svom bivšem članu Miletu Kudiću isplatiti najmanje 36.000 KM za plate, koje je trebalo da nastavi primati od kraja marta ove godine, tvrdi Kudićev advokat Nermin Vila.

Kudiću je početkom ove godine istekao sedmogodišnji mandat člana Centralne izborne komisije (CIK), a Predstavnički dom bh. parlamenta, na osnovu javnog konkursa, umjesto njega imenovao je 26. marta Vladu Rogića, kao novog hrvatskog člana Komisije.

Poslije Rogićevog izbora, Stjepan Mikić, predsjednik CIK-a, donio je rješenje da Miletu Kudiću prestaje radni odnos u ovoj komisiji s 31. martom ove godine. Uslijedila je Kudićeva tužba Sudu BiH, uz argumentaciju da mu je “otkaz” dala neovlaštena osoba, predsjednik CIK-a, umjesto Predstavničkog doma, koji ga je ranije i imenovao na ovu dužnost.

Kudić i njegov advokat pozvali su se na odredbu Izbornog zakona prema kojoj “akt o izboru i stupanju na funkciju člana CIK-a i o prestanku funkcije donosi Predstavnički dom”.

Sud BiH uvažio je ove argumente i 5. novembra donio presudu kojom je poništio Mikićevo rješenje o otkazu Miletu Kudiću. CIK-u je naloženo novo postupanje u ovom slučaju.

“Kudiću je istekao mandat čim je Predstavnički dom imenovao novog člana, gospodina Vladu Rogića. Ja upravo spremam novo rješenje, sada ne o prestanku radnog odnosa, nego o prestanku prava koje je Mile Kudić imao kao član Središnjeg izbornog povjerenstva”, rekao nam je predsjednik CIK-a Stjepan Mikić, dodavši da će i na ovom rješenju biti isti datum s kojim Kudiću prestaju prava, a to je 31. marta 2014. godine.

“Očito Kudić na jedan skriveni način ovim hoće da se domoge onih 12 plata po isteku mandata, u narodu poznatijih kao bijeli kruh. Ako smatra da ga je Predstavnički dom trebalo da razriješi, trebalo je onda da tužbu podnese protiv njih, a ne protiv Izborne komisije”, ustvrdio je Mikić.

Advokat Vila najavljuje žalbu i tužbu Sudu BiH i na novo rješenje koje će predsjednik CIK-a donijeti.

“Umjesto da izvrše konačnu presudu Suda BiH od 5. novembra i Mileta Kudića vrate na posao, CIK ponovo pokušava izvrgavati pravdu. On mora biti vraćen na radno mjesto člana CIK-a, jer nije razriješen po zakonu. Predstavnički dom ga je imenovao i on je trebalo i da ga razriješi”, rekao je Vila.

On uopšte ne osporava činjenicu da je Kudiću istekao sedmogodišnji mandat u CIK-u, ali insistira na argumentu da ga je mogao smijeniti samo onaj ko ga je i imenovao – Predstavnički dom Parlamentarne skupštine.

Vila tvrdi da nije tačno da se Mile Kudić ovim sudskim sporom pokušava domoći bijelog kruha, odnosno 12 plata po istekau mandata (oko 48.000 KM).

“On mora biti vraćen na radno mjesto, kada se vrati, njegova je odluka hoće li uzeti ‘bijeli hljeb’. Odluka o njegovom razrješenju je retroaktivno ništavna i CIK će mu morati isplatiti plate za period nakon što je nezakonito smijenjen Mikićevom odlukom”, dodao je Vila.

Osnovna plata člana CIK-a je oko 4.000 KM pa bi Mile Kudić za devet mjeseci od dana razrješenja mogao dobiti najmanje 36.000 KM.

Uz sudski spor, koji protiv njih vodi Kudić, CIK je suočen s još jednim problemom. Članu ove komisije Ireni Hadžiabdić u septembru je istekao mandat, ali novog člana nema ko izabrati. Predsjednik CIK-a kaže da je na ovaj problem upozorio Kolegij bivšeg saziva Predstavničkog doma bh. parlamenta, a nedavno se obratio i predsjedavajućem novog saziva ovog doma.

“Parlamentarna komisija za izbor i imenovanje članova Izborne komisije ne može biti u punom sastavu i odlučivati jer još nije konstituiran Dom naroda pa samim tim ni Zajedničko povjerenstvo za administrativne poslove”, objasnio je Mikić.

Po zakonu, CIK ima sedam članova: po dva pripadnika konstitutivnih naroda i jedan iz kategorije ostalih, a to je trenutno Irena Hadžiabdić.