Blog

Drugi o nama

Sa gosp. Vilom sam se upoznao na preporuku radnog kolege i moram istaći da su moja očekivanja nadmašena. Gosp. Vila je vrlo strpljiv i stručan advokat i svakako da ću ga preporučiti svojim prijateljima.

Smajl Breko, Živinice


Izuzetno sam zadovoljan uslugama gosp. Vile, te bih svakako istakao ozbiljnost i studioznost u analizi mog predmeta, te pravnim savjetima koje sam dobio.

Jasmin Hadžiefendić, Sarajevo


Kontakt informacije

Uhapšen državni zastupnik Šemsudin Mehmedović

20
jul

 

 

 

 

 

1

15:46 Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Krstan Simić, izjavio je Srni da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu postupali zakonito i sa jakim argumentima u slučaju hapšenja visokog zvaničnika SDA Šemsudina Mehmedovića.

Simić je izrazio očekivanja da će ubrzo u tom pravcu postupak početi da se vodi efikasnije i brže.

14:37 Advokati Šemsudina Mehmedovića su potvrdili da je on sat i po vremena prije nego što je uhapšen trebao biti saslušan u državnom Tužilaštvu. Trebala ga je saslušati državna tužiteljica Vesna Ilić o navodnim saznanjima o počinjenim ratnim zločinima na području Kantona Sarajevo.
2
14:06 Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić ocijenila je nevjerovatnim da četiri godine nakon završetka istrage o ulozi visokog zvaničnika SDA Šemsudina Mehmedovića u ratnim zločinima nad srpskim civilima Tužilaštvo i Sud BiH i dalje drže ovaj predmet “u ladici”.

Osvrćući se na današnje hapšenje Mehmedovića, Majkićeva je u izjavi Srni podsjetila da je on sve vrijeme osporavao svoju ulogu u ratu, naročito ulogu koju je, kako je navela, imao kada je pljunuo na srpske glave koje su mu donesene kao dar mudžahedina.

14:00 SDA je zaprepaštena činjenicom da je zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović uhapšen od strane SIPA-e bez valjanih razloga i bez naloga Tužilaštva, saopćeno je iz te stranke. U saopćenju se navodi da je posebno zabrinjavajuće da je hapšenje izvršeno iako je Mehmedović pozvan u SIPA-u u svojstvu svjedoka.

- Očito je da iza ove radnje stoje lični razlozi i interesi direktora SIPA-e kojeg je Mehmedović prijavio za ratni zločin i druga krivična djela na području Hercegovine. Inače, u entitetu RS i tamošnjim medijima već duže vrijeme kontinirano traje medijska hajka s ciljem kompromitiranja i hapšenja Mehmedovića – navodi se u saopćenju.

Zato su, dodaje se, opravdane sumnje da je upravo hapšenje Mehmedovića, zajedno sa usvajanjem zakona o JMB i prebivalištu „skrojenih po diktatima SNSD i SDS dio ponude SDP-a srpskim političkim strankama kako bi zadržali svoje ministarske fotelje u Vijeću ministara i ujedno diskreditirali sve branioce Bosne i Hercegovine“.

- SDA očekuje da će Tužilaštvo i Sud BiH u ovom predmetu postupiti u skladu sa zakonom i da neće podleći političkom pritisku iz RS-a te ličnim utjecajima direktora SIPA-e – saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

13:48 U OO SDA Tešanj su, kako je navedeno u saopćenju za medije, za Mehmedovićevo hapšenje saznali putem medija.

- Mi smo, kao i javnost, posebno u Tešnju, upoznati sa višemjesečnim aktivnostima koje provodi SIPA zbog privođenja nekih nelegalno naoružanih  Srba u Tešnju u maju 1992. godine.

Mi u Tešnju znamo šta je radio i koliki je doprinos dao u odbrani Tešnja i BiH Mehmedović, i ne znamo ništa zbog čega bi ga trebalo hapsiti. Očekujemo da će Mehmedović biti brzo pušten.

12:57 U najmanju ruku je čudno i sumnjivo sve ovo što se dešava s poslanikom Šemsudinom Mehmedovićem.
Ovako je  putem društvene mreže Facebook komentirao današnje Mehmedovićevo hapšenje zbog sumnje za ratni zločin njegov kolega iz poslaničkog kluba Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA Senad Šepić.

12:33 Lišenje slobode osobe Š.M. (1961.), koje su izvršili policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, nije izvršeno po nalogu Tužiteljstva BiH, niti je postupajući tužitelj bio upoznat sa planiranjem navedene aktivnosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužiteljstvo BiH vodi istragu protiv osumnjičenog Š.M. koji je osumnjičen za krivično djelo ratnog zločina. Dalje postupanje tužitelja i tužiteljska odluka u ovom predmetu, isključivo će ovisiti o prikupljenim dokazima do kojih se dođe tokom postupka. Nakon što od SIPA-e zaprimi zvanični izvještaj, postupajući tužitelj će odlučiti o daljim aktivnostima u ovom predmetu.

Tužiteljstvo BiH kao pravosudna institucija, radi na temelju zakona i prikupljenih dokaza i sve tužiteljske odluke se donose u skladu sa prikupljenim dokazima i tužiteljstvo neće podleći bilo kakvim pritiscima, a također Tužiteljstvo BiH ne želi i neće biti subjektom bilo kakvih međusobnih „prepucavanja“ političkih i drugih dužnosnika u BiH.

11:46 Advokat Senka Nožica obratila se danas novinarima u sjedištu SIPA-e, kazavši da ona još uvijek ne zna da li je službeni advokat Mehmedovića, te da joj nisu predočeni nikakvi dokazi na osnovu čega je uhapšen. Kazala je da je već razgovarala s Mehmedovićem, da joj je rekao da se osjeća dobro, te da je očekivao da će biti uhapšen. Nožica je istakla da vjeruje da je ovo hajka koja se vodi protiv njega bez ikakvih dokaza i osnove.

Mehmedović je tražio da mu se obezbijedi Kur'an i mjesto gdje će obavljati namaz pošto je Ramazan.

11:43  Mehmedoviću se stavlja na teret da je nasilno iznuđivao izjave osoba srpske nacionalnosti, koje su tom prilikom pod pritiskom davale iskaz. Pojedine osobe u tom predmetu su osuđene na čak 12 godina zatvora.

Potvrđeno je da je uhapšeni Mehmedović vršio pritisak na svjedoke i istražitelje SIPA-e. Kristina Jozić, portparol SIPA-e kazala je da je istragom utvrđeno da su čak postojali spisi za likvidaciju određenih osoba, koji bi mogli utjecati na sami tok istrage.

Očekuje se da Mehmedović danas bude predat Tužilaštvu BiH, od kojeg će SIPA tražiti da Sud BiH odredi pritvor. Jozić je još kazala da se hapšenjem želi poslati poruka da u BiH nema nedodirljivih.

3

 

- SIPA je sama provela akciju, a ne po nalogu Tužilaštva BiH, nego na osnovu svojih dokaza koje su prikupili u preoteklih 10 mjeseci – kazala je Jozić.

SIPA je danas od Tužilaštva BiH zatražila pretres određenih objekata u vlasništvu Mehmedovića, ali još uvijek nisu dobili njihovu saglasnost da to mogu sprovesti.

Potvrđeno je da se istraga vodi protiv još tri osobe koje se sumnjiče da su učestvovale u zločinima nad srpskim civilima u ratu. Radi se o osobama sa incijalima S. D., K. B. i A. A.

11:39 Upravo je završena pres-konferencija u sjedištu SIPa-e povodom hapšenja Šemsudina Mehmedovića. Uhapšen je zbog ratnog zločina nad srpskim civilnim stanovništvom na području Općine Tešanj.

Pripadnici SIPA-e navedene osobu sumnjiče da je izdala naredbu u stanici Javne bezbjednosti Tešanj na čijem je bio čelu, da vrši protivpravno zatvaranje civila srpske nacionalnosti, koje su tom prilikom bile psihički i fizički zlostavljani.

Riječ je o periodu 1992. i 1993. godine.

11: 05 Na konferenciji za novinare koja se održava u SIPA-i trebalo bi biti saopćeno više detalja. Na saslušanju je prisutan i Mehmedovićev advokat Nermin Vila.

10:03 Kako javlja “Avazov” novinar koji se nalazi ispred zgrade SIPA-e, u toku je saslušanje uhapšenog Mehmedovića. Na saslušanju je prisutna i Senka Nožica, Mehmedovićev advokat.

9:35 Advokat Senka Nožica potvrdila je za “Dnevni avaz” da je Mehmedović uhapšen.

- Jutros smo se trabali naći ispred Tužilaštva BiH kako bi Mehmedović dao svoj iskaz u Tužilaštvu, ali mi je javio da je uhapšen. Čekamo ispred SIPA-e da nas prime, da vidimo o čemu je tačno riječ. Ni ja nema više infrormacija – rekla je Nožica.

Trenutak kada su Mehmedovića dovezli u zgradu SIPA-e

9: 14 U okviru akcije kodnog naziva “Ozren” danas je u Sarajevu uhapšena osoba inicijala Š. M. zbog osnovane sumnje da je učestvovala u ratnim zločinima na podrčuju Općine Tešanj. Ovu informaciju je za “Dnevni avaz” potvrdila Kristina Jozić, portparol SIPA-e.

“Dnevni avaz” saznaje da je riječ o Šemsudinu Mehmedoviću, zastupniku SDA u državnom Parlamentu, a povodom ovog događaja u SIPA-i će u 11 sati biti održana hitna konferencija za novinare na kojoj će biti saopćeno više detalja.

Advokati Nermin Vila i Senka Nožica

Mehmedović je, inače, i sam potvrdio, da je danas pozvan da da izjavu u Tužilaštvu BiH u svojstvu svjedoka vezano za ratne zločine.

Mehmedović je, podsjetimo, od 1991. do 1993. godine bio načelnik Policijske stanice u Tešnju, a između 1993. i 1995. godine i načelnik Centra službe bezbjednosti Doboj sa sjedištem u Tešnju.

Član je i jedan od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA) od 1990. godine. Od 2002. do 2005. godine bio je član Glavnog odbora ove stranke. Na 5. kongresu SDA, održanom u maju 2009. godine, izabran je za potpredsjednika stranke.

Član je Kantonalnog odbora SDA Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) od 1995. godine, a član je i Općinskog rukovodstva SDA Tešanj, čiji je predsjednik od 2005. godine.

4