Blog

Drugi o nama

Sa gosp. Vilom sam se upoznao na preporuku radnog kolege i moram istaći da su moja očekivanja nadmašena. Gosp. Vila je vrlo strpljiv i stručan advokat i svakako da ću ga preporučiti svojim prijateljima.

Smajl Breko, Živinice


Izuzetno sam zadovoljan uslugama gosp. Vile, te bih svakako istakao ozbiljnost i studioznost u analizi mog predmeta, te pravnim savjetima koje sam dobio.

Jasmin Hadžiefendić, Sarajevo


Kontakt informacije

Uhapšeni tužilac pomoć Delimustafiću trebao naplatiti mjestom sudije Vrhovnog suda FBiH

13
jan

Džemal Karić, tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, koji je uhapšen u okviru akcije “Pravda”, trebao je biti imenovan za sudiju Vrhovnog suda FBiH.

Sve se činilo da se to i dogodi i to mu je trebala biti nagrada za pomoć koju je pružao Aliji Delimustafiću, kazao je kantonalni tužilac Samir Selimović, na današnjem ročištu za produženje pritvora Kariću.

- Osim toga, prilikom pretresa kod Karića je u sefu pronađeno i 350.000 maraka u različlitim apoenima, dodao je Selimović.

Delimustafiću, koji je okarakterisan kao vođa kriminalne grupe, odavao je informacije u vezi sa istragom koja se protiv te grupe vodi u Tužilaštvu KS. Također se tereti i da je sutkinji Lejli Fazlagić-Pašić preporučio da ostane u Hrvatskoj do zastare predmeta.

Ova istraga se vodi u vezi sa nezakonitim stjecanjem prava na nekretnine u Sarajevu.

Karić se također sumnjiči da je u slučaju “Cenex” koji se vodi protiv Envera Delimustafića, Alijinog brata, ali i u drugim predmetima protiv članova porodice Delimustafić, nezakonito odustajao od optužbi.

Također se tereti da je u spomenutom slučaju “Cenex” davao instrukcije Delimustafićevom advokatu Emiru Karači kako da ispita vještaka finansijske struke Amira Hodžića, te svjedoke Mirsada Hodžića i Hilmu Balića. Prema tvrdnji Tužilaštva, posljedica tih instrukcija je, između ostalog, da je vještak Hodžić odustao od svog prvobitnog nalaza.

Tužilaštvo je produženje pritvora za Karića zatražilo zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu skrivanjem dokaza i utjecajem na svjedoke, zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, te bojazni da bi njegovo puštanje rezultiralo uznemirenjem javnosti.

Odbrana je negirala sve navode Tužilaštva, tvrdeći da Džemal Karić nije imao pristup informacijama o istrazi koja se vodi protiv Alije Delimustafića, te da zbog bolovanja, na kojem je proveo veći dio ove godine, nije uopće obavljao tužilačku funkciju, niti bio u prostorijama Tužilaštva KS.

- Osim toga, odlukom Disciplinske komisije, Džemal Karić je privremeno udaljen sa funkcije tužioca do okončanja krivičnog postupka, tako da on ne može pristupiti ni dokazima niti svjedocima, tvrdi Karićev advokat Senka Nožica.

Džemal Karić, kao i njegov advokatski tim, koji čine advokati Senka Nožica i Nermin Vila, tvrde da novac zapravo predstavlja Karićevu ušteđevinu, kao i novac kojeg je njegov brat pribavio prodajom svog stana.

Odluku o produženju pritvora, Vijeće kojim predsjedava sutkinja Sanela Rondić, donijet će naknadno.

.