Advokatska kancelarija Vila Nermin: Zaštita prava iz radnog odnosa

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 11. marta 2020. godine pandemiju zbog širenja novog korona virusa, odnosno bolesti koju virus uzrokuje, a koja se označava skraćenicom COVID-19 (Corona Virus Disease 2019). U Bosni i Hercegovini prvi slučaj oboljenja od COVID-19 zabilježen je 05. marta 2020. godine, a 17. marta je na teritoriji BiH proglašeno stanje prirodne ili druge nesreće. Nadležni organi vlasti na državnom i federalnom nivou, kao i na nivou jedinica lokalne samouprave preduzeli su niz mjera i aktivnosti radi sprečavanja širenja bolesti koju uzrokuje novi korona virus.

S tim u vezi, Federalni štab civilne zaštite Federacije BiH donio je niz naredbi koje se odnose na obustavu pružanja usluga u ugostiteljskim objektima, otkazivanju javnih skupova, obustavu rada trgovina, otvorenih pijačnih i tržišnih prostora, organizovanju rada trgovina osnovnim prehrambenim artiklima, obustavi javnog  prevoza itd. Slične mjere donesene su i u Republici Srpskoj, te je stoga dozvoljen rad isključivo privrednim subjektima koji se bave sljedećim djelatnostima:  tehnički pregled i osiguranje, stovarišta građevinskog materijala, usluge isporuke opreme javnim preduzećima (kancelarijski materijal), vulkanizeri i automehaničari, mobilni operateri, kiosci, mesnice, pogrebna oprema.

Obzirom na novonastalu situaciju u privredi, kako svjetskoj tako i Bosne i Hercegovine, a koja za sobom povlači novu finansijsku krizu, svjedoci smo velikog broja otkazivanja ugovora o radu. Tako je, primjera radi,  na evidenciji Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo 18. marta bilo je 58.029 osoba, dok je na dan 30. mart već 58.571 osoba što je za 542 osobe više. Ova brojka će se sigurno povećati nastupanjem novog mjeseca, kada će poslodavci radi još uvijek nejasnih mjera nadležnih organa, a suočeni sa velikim finansijskim gubicima radi nemogućnosti obavljanja osnovne djelatnosti, pristupiti masovnom otpuštanju radnika. Pored navedenog, primjetna su i druga masovna kršenja prava radnika u novonastaloj situaciji, a koja iziskuju blagovremenu i pravilnu reakciju.

S tim u vezi, ovim putem savjetujemo građanima da pravovremeno osiguraju zaštitu svojih prava kod poslodavca u slučaju povrede prava iz radnog odnosa, a obzirom na propisane zakonske rokove koje definiše Zakon o radu. Naime, u slučaju povrede prava iz radnog odnosa, procesna pretpostavka za osiguranje sudske zaštite prava zaposlenika jeste ranije obraćanje poslodavcu u roku i na način predviđen Zakonom o radu.

Također, radi velikog broja otkaza,  ali i iz sigurnosnih razloga, dana 23.03.2020. godine na zvaničnoj web stranici Službe i putem medija, objavljena je Obavijest svima onima kojima je otkazan ugovor o radu, da je Služba omogućila online prijave putem e-meila na evidenciju nezaposlenih sa tačno naznačenom dokumentacijom koja im je potrebna da bude sastavni dio datog e-maila, uz napomenu da će svi biti kontaktirani od strane uposlenika biroa radi dodatnih pojašnjenja.

Ističemo da gore navedene informacije ne predstavljaju detaljan pravni savjet za svaki pojedinačni slučaj, međutim ovim putem Vas obavještavamo da je naša kancelarija na raspolaganju svojim klijentima, te da smo dostupni na brojeve telefona  033/266-500 i 061/491-497, kao i na mail info@advokat-vila.ba.

Policajci iz Kaknja pet mjeseci pod istragom: Na autoput pustili pijanog vozača

Petomjesečna istraga koju provodi zeničko Kantonalno tužilaštvo protiv Amira Grahića i Edina Habibovića, suspendovanih policajaca iz Kaknja, i dalje je u toku. Da li su saslušani svjedoci te da li su urađena i koja vještačenja, u Tužilaštvu ZDK-a ne žele govoriti “s obzirom na to da je predmet u fazi istrage”.

Kartica

– Žalosno je što se sistemska greška koja je dovela do teške posljedice pokušava staviti na teret mojim branjenicima. U toku postupka će se dokazati da ono za šta se terete nema veze s onim što se objavljivalo u medijima, kaže za Oslobođenje Nermin Vila, advokat suspendovanih policajaca. Dodaje da se obojica osumnjičenih redovno odazivaju na pozive Tužilaštva.

Grahić i Habibović su, podsjetimo, suspendovani zbog nesreće koja se desila 1. septembra prošle godine jer su te večeri kroz naplatne rampe pustili vozača K. J. koji je bio u pijanom stanju. On je, kako je pokazao policijski izvještaj nakon nesreće, krećući se u suprotnom pravcu na autoputu Zenica – Sarajevo kod Kaknja, izazvao udes u kojem su poginuli on i muzičar Alen Omerbašić.

Nakon što su pustili K. J, on je došao do naplatnih kućica na autoputu. Navodno je bio toliko pijan da sam nije mogao uzeti karticu. Za sada se samo nagađa da su to za njega uradili kakanjski policajci, Grahić i Habibović, koji nisu primijetili da je K. J. pijan.

VEZANI TEKST

U nesreći kod Kaknja smrtno stradao mladi muzičar

Semir Šut, komesar Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK-a, nakon ove nesreće kazao je da su “dva policijska službenika iz Kaknja suspendovana zbog ozbiljnih sumnji u propuste tokom rada u toku noći kada se dogodila saobraćajna nesreća”.

Da li su policajci, na mjestu gdje se vrši kontrola vozača i vozila koji ulaze na A1, zaustavili vozača Škode i razgovarali s njim, još je predmet istrage.

Nakon nesreće u medijima su se pojavile stravične fotografije posljedica direktnog sudara, Škode i BMW-a. Iz smrskanih vozila izvučena su tijela vozača Škode K. J. iz Kaknja i mladog harmonikaša Alena Omerbašića koji je bio za upravljačem BMW-a.

Suprotna traka

​Pijani vozač Škode kretao se suprotnom trakom i direktno se sudario s BMW-om. Kakanjac je uzeo tiket za prolazak na naplatnim kućicama u Kaknju, međutim, umjesto da nastavi voziti svojom trakom za Zenicu, prešao je u suprotnu traku i nastavio voziti. Vozač Škode iz Kaknja uspio je tako doći do Tičića, ali je u tom trenutku naišao BMW. Od siline udara iz oba automobila ispali su motori. Uviđaj je rađen nekoliko sati. Alen Omerbašić je svirao za Dernek bend, a kobne noći se vraćao iz Zavidovića sa svirke.

Oslobodjenje

Slučaj Radun ide na Ustavni sud BiH

DRVAR, SARAJEVO – Nermin Vila, advokat Duška Raduna, kojem je nakon pravosnažne presude za zloupotrebu službenog položaja Centralna izborna komisija (CIK) BiH u septembru oduzela mandat u Skupštini Kantona 10 i mandat delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, podnosi apelaciju Ustavnom sudu BiH, jer smatra da se u ovaj predmet umiješala politika.

Vila kaže da ne želi da spekuliše o političkim motivima za oduzimanje mandata, ali tvrdi da je s pravne strane Radunu, koji je od 2015. do 2018. godine načelnik Grahova, mandat oduzet na nezakonit način.

Podsjećanja radi, Radun je na Sudu u Livnu osuđen zbog nezakonite novčane podrške jednom lokalnom klubu u Drvaru u iznosu od 2.000 maraka, na zatvorsku kaznu od osam mjeseci, time što je, kako tvrdi Vila, nagovoren da prizna ovo djelo, jer mu je obećano ukidanje zatvorske kazne i zamjena novčanom sankcijom. Do ovoga je došlo, ali onda je, kako tvrdi Vila, CIK BiH oduzeo Radunu mandat, iako, kako on kaže, na to nije imao pravo, jer po zakonu u tom trenutku zatvorska kazna nije ni postojala.

“Kao advokat se do sada nikad nisam susreo s nečim sličnim. Da sam bio njegov advokat kada je taj postupak vođen, nikada ne bih pristao na tu nagodbu, taj predmet bi još trajao, a Radunu bi mandat istekao dva puta prije pravosnažne presude. Ovaj predmet je završen u roku od mjesec dana. Ne znam da je ikad neko u BiH ovako ekspresno osuđen. Ovdje je očigledno neko želio da se dokopa mandata i tu je politički interes nadjačao pravni. Da nije pristao na tu nagodbu, odgovorno vam tvrdim da Radun nikada ne bi bio osuđen za ovo navodno krivično djelo koje mu je stavljeno na teret”, naglasio je Vila za “Nezavisne”.

Naglašava da bi pravosuđe u BiH trebalo da izvuče pouku iz ovog predmeta te da je potrebna reforma kojom bi se politika izbacila sa sudskih klupa, a predmeti prepustili pravnicima i sudijama.

“Ako pogledate medijsku kampanju koja je provođena, Radunu je presuđeno prije donošenja presude. Vi dobro znate kakvih smo sve situacija imali u BiH i primjera da su političari oslobađani iako se radilo o neuporedivo težim krivičnim djelima od onih koje su stavili na teret Radunu. Nažalost, teret se slomio na njemu”, naglašava on i tvrdi da će Radun na kraju dobiti pravdu.

“Istinski vjerujem da će Radun ovo dobiti. Ja sam se i u apelaciji pozivao na ranije stavove Ustavnog suda BiH, koji nam apsolutno idu u prilog”, naglasio je on.

U CIK-u, pak, kažu za “Nezavisne” da su ispoštovali sve procedure i da je mandat oduzet nakon što Radun nije uplatio novac na ime preinačenja te da je to redovna procedura.

“Apelacioni odjel Suda BiH potvrdio je odluku CIK BiH o prestanku mandata Dušku Radunu i žalbu odbio kao neosnovanu te potvrdio da je odluka CIK BiH zakonita i ispravna”, kažu u toj instituciji.

(Nezavisne novine)

Bijeg iz zatvora u BiH: Kako zatvorenici zloupotrijebe pogodnosti

Zakonom je u BiH omogućeno zatvorenicima da privremeno borave na slobodi, koristeći vanzavodske pogodnosti. Zatvorenik može da izađe ako je bolestan ili kako bi za porodicu završio sezonske poslove, što odobri sud ili ministarstvo, zavisno od entiteta. Međutim, sve to zatvorenici često zloupotrijebe da bi pobjegli iz zatvora. Koje su pogodnosti, a šta komplikacije, istražila je Aida Hadžimusić.

(aljazeera)

Radun uložio žalbu nakon oduzimanja mandata

CIK je prošle sedmice oduzeo mandat Dušku Radunu koji je presudom Općinskog suda u Livnu osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja

Advokat Nermin Vila, punomoćnik Duška Raduna, poslanika SNS-a u Skupštini Kantona 10 i delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, podnio je žalbu na rješenje o oduzimanju mandata.

Žalba je putem CIK-a podnesena Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

– Ukoliko CIK na jasan, zakonit i precizan način dovede sve činjenice u vezi sa navodima iz nađe žalbe, ovaj predmet onda neće doći do Suda BiH. CIK bi sam trebao povući ovo rješenje, usvojiti našu žalbu, što je također jedna od zakonskih mogućnosti, i završiti ovaj proces tako smanjujući neke eventualne troškove, kazao je Vila za Oslobođenje.

image

ADVOKAT NERMIN VILA

Podsjetimo, CIK je prošle sedmice oduzeo mandat Radunu koji je presudom Općinskog suda u Livnu osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Sud je odredio da Radunu bude oduzeto 23.530 KM, odnosno imovinska korist pribavljena krivičnim djelima. Kaznu zatvora je zamijenio novčanom i u roku od mjesec uplatio dodatne 24.000 KM.

Prema Izbornom zakonu BiH, izabranom članu tijela vlasti na svim nivoima prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran, između ostalog, ako je nosilac mandata pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci ili duže.

(Oslobođenje)

DODIKOVE AFERE I NEPROCESUIRANJE

Za objavu i objašnjenje svih Dodikovih afera, nepokrenutih sudskih procesa ili otvorenih pa zatvorenih slučajeva, kršenja i nepoštivanja Zakona i Ustava BiH, podrivanja ustavnog poretka trebalo bi mnogo više vremena nego nekoliko minuta.

Milorad Dodik u svom maniru, prijetnjama na sva zvona, najavljuje samo njemu nalik scenarije. Ako ne bude mandatara, rušit će državne institucije tako što će iz njih izaći predstavnici iz RS-a.

Jeste, da nije hiljada maraka koje isti ti predstavnici mjesečno inkasiraju u vlastite budžete.

No, koliko je jednostavno ili nije realizirati to što Dodik govori pogledajte u prilogu. ( Hayat)

Da bi se u općinskim i osnovnim sudovima u BiH riješio parnični predmet, potreban je u prosjeku 361 dan

Advokat Vila kaže da ima parničnih predmeta koji pred Općinskim sudom u Sarajevu i u žalbenom postupku pred Kantonalnim sudom u Sarajevu traju i do sedam godina

Da bi se u općinskim i osnovnim sudovima u Bosni i Hercegovini riješio parnični predmet, potreban je u prosjeku 361 dan, govore podaci kojima raspolaže Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH. Najstariji riješeni predmet parnica vođen je u Općinskom sudu u Lukavcu i datira iz 1986. godine.

“Riječ je o utvrđivanju vlasništva. Postupak je prekinut zbog ratnog stanja, a nastavljen je 1996. kada su prestali razlozi zbog kojih je postupak prekinut”, pojašnjavaju iz VSTV-a BiH.

Zenica i Tuzla za pohvalu

Međutim, pojedini advokati imaju nešto drugačija iskustva. Advokat Nermin Vila otkriva nam da njegova advokatska kancelarija trenutno ima oko 700 otvorenih parničnih predmeta na svim sudovima u BiH.

“Parnični postupci se vode pred većim brojem sudova u BiH. Oni pred općinskim sudovima završavaju na kantonalnim, a također, imamo i parnice koje se vode pred Sudom BiH za one predmete koji su u njegovoj nadležnosti. U Sudu BiH je danas situacija da za godinu do dvije možete očekivati okončanje, odnosno pravosnažnost postupka”, kaže Vila.

Njegova kancelarija ima predmete koji pred Općinskim sudom u Sarajevu i u žalbenom postupku pred Kantonalnim sudom u Sarajevu traju i do sedam godina.

– Puno bolja situacija je u sudovima regija Zenica i Tuzla. Oni su dosta efikasniji, pa građani tamo imaju potrebu tražiti pravdu i da je dočekaju. Prijatno smo iznenađeni radom tih sudova. U nekim drugim sudovima kao što je slučaj sa onima u Sarajevu, pa i Mostaru, ima predmeta koji stoje i do sedam godina. Postavlja se pitanje šta se dešava za tih sedam godina, kome je to usluga, je li onome kome također kamate rastu ili onome ko je dobio to, pa sutra nemate od koga ni naplatiti, dodao je Vila. Istovremeno se pita ima li smisla takav parnični postupak koji traje toliko godina.

Napominje da prvostepeni postupak ide dosta brže, te da problem nastaje kod donošenja drugostepene odluke.

Inače, prema podacima indeksa efektivnosti pravosuđa BiH, koji je prikazan na web portalu VSTV-a BiH, period potreban za rješavanje parničnog predmeta u Općinskom sudu u Sarajevu je u odnosu na 2014, kada je iznosio 492 dana, pao na 388 dana u 2018. godini. Prema istom indeksu, u Kantonalnom sudu u Sarajevu je u 2014. godini bilo potrebno 760 dana da se riješi jedan ovakav predmet po žalbi, dok je u 2018. taj rok iznosio 765 dana.

Međutim, Vila smatra da kada bi se predmet završio za 765 dana, to bi bilo još i dobro.

– Ja nemam predmet koji je pravosnažno u Kantonalnom sudu u Sarajevu završio za dvije godine. Znači, nema šanse. Ponavljam, imam predmete koji čekaju i do sedam godina, zaključuje.

Ko izgubi, taj plaća

Iz Općinskog suda u Tuzli odgovorili su nam da najduža parnica kod njih traje sedam godina, dva mjeseca i jedan dan.

– U pitanju je parnica po tužbi radi naknade štete, u kojoj je donesena odluka ovog suda, zatim Kantonalnog suda po žalbi na prvostepenu odluku, a trenutno se predmet nalazi na Vrhovnom sudu na odlučenju po reviziji, kaže Alma Dubravić-Mahovkić, stručna saradnica za pristup informacijama i informisanje OS Tuzla.

Pojašnjava da se Zakon o sudskim taksama odnosi na sudske takse, dok je način plaćanja za parnične troškove definisan odredbama Zakona o parničnom postupku FBiH i ne može se generalizovati za sve predmete, odnosno parnice.

– Uvriježeno je da svaka strana koja izgubi parnicu snosi troškove, međutim, sud može odrediti da svaka strana snosi svoje troškove. Stranka se može na zahtjev osloboditi plaćanja troškova ukoliko nema primanja i slično. Neki troškovi se plaćaju prije, na primjer, taksa kod podnošenja same tužbe sudu, odnosno u toku postupka taksa za vještačenje prije samog vještačenja, a neki nakon okončanja postupka i donošenja odluke kao što su advokatska naknada. Na kraju je strana za koju je određeno da će platiti sve troškove, na primjer, dužna nadoknaditi sve troškove i takse koje je druga strana predujmila u toku postupka, dodali su u tuzlanskom sudu.

ZINAIDA ĐELILOVIĆ ( Oslobođenje)

Akcija Tower: Elvedin Mahmutović i Sedin Halilagić pušteni na slobodu

Općinski sud u Sarajevu ukinuo je pritvor Elvedinu Mahmutoviću i Sedinu Halilagiću uhapšenima u akciji Tower, koja je izvedena prije mjesec dana.

Ovo je za Oslobođenje potvrđeno u advokatskoj kancelariji Nermina Vile, koji zastupaju osumnjičenog Sedina Halilagića.

Oni su uhapšeni zbog sumnje da su počinili krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi.

Tužilaštvo KS-a zatražilo je produženje pritvora, čemu se odbrana osumnjičenih usprotivila.

Danas je u Općinskiom sudu u Sarajevu održana sjednica, na kojoj se razmatrao prijedlog tužilaštva.

Advokati Mirna Delalić i Jasmir Muratović danas su u Općinskom sudu u Sarajevu zatražili da se ukine pritvor i odrede mjere zabrane njihovim branjenicima Sedinu Halilagiću, zaposleniku u Odjelu prodaje nekretnina Sarajevo Towera i Elvedinu Mahmutoviću, direktoru firme Smart Invest, koji su osumnjičeni da su od Elvedina Pinjića, menadžera firme Europrofil komerc, primili 30.680 eura mita.

Advokat Muratović je Sudskom vijeću sa sutkinjom Melikom Murtezić na čelu predočio teoriju prema kojom je firma Europrofil komerc, čiji je direktor supruga oštećenog Pinjića, od investitora primila avans od 816.000 KM za izvođenje građevinskih radova. Muratović je pojasnio da je posao trebao da bude završen za 180 dana, međutim, nakon 140 dana obavljeno je samo 10 posto, te je postalo jasno da se za 40 dana posao neće moći završiti. U tom slučaju, banke i kupci stanova mogu da traže penale od investitora i izvođača radova. Advokat je dodao da je izvođač radova četiri puta upozoravan od generalnog izvođača radova, Nadzornog odbora i suinvestitora. Nakon njihovog posljednjeg sastanka Pinjić je otišao u FUP da prijavi krivično djelo, rekao je Muratović.

Delalić je kazala da njen branjenik nije imao interes da se uspore radovi, dok je oštećeni imao taj interes.

Tužiteljica se protivila mjerama zabrane.

Osumnjičeni dvojac je, podsjetimo, uhapšen u akciji Tower. Od Elvedina Pinjića, menadžera firme Europrofil, koja je bila angažovana kao podizvođač radova na Sarajevo Toweru, zatražena je uplata 200 hiljada KM. Pinjić je odnio prvu ratu Halilagiću, kod kojeg je policija pronašla označeni novac.

(OSLOBOĐENJE PORTAL)

Pramod Mittal u društvu advokata čekao let za Istanbul sa sarajevskog aerodroma

Pramod Mittal, osumnjičeni za izvlačenje miliona konvertibilnih maraka iz kompanije Global Ispat Koksne Industrije Lukavac sa još dva saradnika članom Nadzornog odbora GIKIL-a Rajibom Dasom i generalnim direktorom lukavačke kompanije Parameshom Bhattacharyyjem nakon hapšenja u akciji MUP-a TK, a po nalogu Tužilaštvu Tuzlanskog kantona pušteni su jučer na slobodu čemu je prethodila uplata kaucije u iznosu od tri miliona KM. Nakon što su pušteni na slobodu Pramod Mittal odmah je napustio teritoriju Bosne i Hercegovine. Kako saznajemo on je sa sa Sarajevskog aerodroma istog dana nakon što je pušten odletio za Istanbul, a nakon toga u London. Tuzlanski.ba u posjedu je fotograije koja je zabilježena na aerodromu u Sarajevu na kojoj se vidi jedan od najbogatijih ljudi Pramod Mittal kako čeka let za Istanbul dok mu društvo pravi advokatski tim Nermin Vila i Vasvija Vidović.

Jedina mjera zabrane do okončanja postupka osumnjičenima je zabrana preduzimanja poslovnih aktivnosti i službenih dužnosti u GIKIL-u, ali ne i napuštanje BiH ili oduzimanje dokumenata. Međutim ovaj trojac se obavazuje na javljanje sudu i tužilaštvu na poziv u protivnom biće raspisana potjenica i izdat nalog za hapšenje. Puštanje na slobodu ješenjem je odobrio Kantonalni sud u Tuzli nakon što je otac Pramoda Mittala, Mohan Lal Mittal uplatio sve potrene iznose 3 miliona KM kaucije plus 21 milion KM po osnovu imovinsko-pravnog zahtjeva. Podsjetimo, Pramod Mittal je uhapšen prije nekoliko dana zbog sumnje da je, uz svoje saradnike člana Nadzornog odbora GIKIL-a Rajiba Dasa i generalnog direktora lukavačke kompanije Paramesha Bhattacharyya, počinio krivično djelo organiziranog kriminala uz zlouporabu položaja i ovlasti te da je iz BiH, konkretno kompanije GIKIL koja zapošljava oko hiljadu radnika, izvlačio milione maraka.

Takođet, bivši direktor GIKIL-a Debashish Ganguly je također predmetom istrage Tužilaštva TK u ovom predmetu ali on je pobjegao iz BiH nakon odluke suda u Lukavcu da se brani sa slobode i za njim je raspisana potjernica. Tužilaštvo TK sumnja da se Ganguly nalazi na području Londona odakle zapravo porodica Mittal vodi svoje poslove u više zemalja. Inače, bogatstvo porodice Mittal procijenjeno je na 172 milijarde dolara. (Tuzlanski.ba)

Tužilaštvo Dudakovića i ostale tereti za udruženi zločinački poduhvat u Krajini

Najavljeno saslušanje ukupno 447 svjedoka, od kojih je 16 zaštićenih

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH danas je u Sudu BiH počelo suđenje Atifu Dudakoviću, legendarnom generalu i komandantu Petog korpusa Armije RBiH (ABiH).  

Osim Dudakovića, Tužilaštvo za navodne ratne zločine na području Krajine tereti još 16 bivših pripadnika ovog korpusa. Prije čitanja optužnice Sud je donio odluku da se razdvoji predmet u odnosu na optuženog Aleta Hodžića zbog njegovog zdravstvenog stanja. 

Prema optužnici, Dudaković i ostali terete se da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije Republike BiH i vojske RS od septembra do polovine novembra 1995. počinili ratne zločine protiv vojnika i zarobljenika RS te stanovništva srpske nacionalnosti. 

Tužilaštvo smatra da je Dudaković naredio, planirao i podstrekavao progon civila srpske nacionalnosti iz općina Bosanski Petrovac, Ključ, Sanski Most i Bosanska Krupa. Tužioci tvrde da su pripadnici ovog korpusa s Dudakovićem na čelu počinili udruženi zločinački poduhvatu. 

Tužilaštvo Dudakovića i ostale tereti da su počinili ratne zločine nad pripadnicima autonomne pokrajine Zapadna Bosna. Prema optužnici Tužilaštvo smatra da su optužnici pripadnici petog korpusa planski organizovano rušili i palili pravoslavne hramove na području Krajine.

Statusna konferencija u ovom predmetu održana je još 4. februara, ali početak suđenja zakazan je tek danas, i to baš na godišnjicu osnivanja Armije RBiH.

Za ratne zločine, skupa s Dudakovićem, optuženi su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Tužilaštvo je najavilo saslušanje ukupno 447 svjedoka, od kojih je 16 zaštićenih.

Njihovo saslušanje, prema navodima tužioca, trajat će više od 500 sati.

Svi optuženi i dalje se nalaze pod mjerama zabrane.

Tužilaštvo je u uvodnim riječima reklo da će dokazati da su Dudaković i pripadnici Petog korpusa počinili krivična djela za koja se terete, a da će takve navode utvrditi veliki broj saslušanih svjedoka. Tužioci smatraju da će dokazati i da je na području četiri općine u septembru 1995. postojao široki sistemski napad Petog korpusa nad civilima i ratnim zarobljenicima. Tužilaštvo je najavilo da će dokazati i da su Petom korpusu u ovoj akciji pridruženi i pripadnici Sedmog korpusa te je najavilo saslušanje nekoliko svjedoka. 

(Avaz)